Kinds Of Stock Images

Afbeeldingen verbeteren en vullen de inhoud aan. Het is echter niet mogelijk voor mensen om afbeeldingen op elk moment gereed te hebben voor welke inhoud dan ook. Dit is waar de stockfoto’s van pas komen. De stock-afbeelding die hier moet worden gepubliceerd, kan eenvoudig worden gedefinieerd als een afbeelding die in de handel verkrijgbaar is.

Er zijn verschillende soorten stockfoto’s beschikbaar voor gebruik. Dit zijn zowel de royaltyvrije afbeeldingen als de onder rechten beheerde stockfoto’s.

Rechtenvrije afbeeldingen:

U betaalt slechts een eenmalige vergoeding voor het meerdere keren en voor meerdere doeleinden gebruiken van de gekozen afbeelding. Er is geen tijdslimiet voor hoe lang een koper de afbeelding kan gebruiken. U kunt geen exclusieve rechten hebben op een royaltyvrije afbeelding. De fotograaf zou ruimschoots in zijn recht staan ​​om de afbeelding zo vaak te verkopen als hij wil. Bij rechtenvrije afbeeldingen geldt een beperking voor het aantal reproducties per afbeelding.

Het aantal gemaakte kopieën wordt de oplage genoemd. Dit bedrag wordt meestal bepaald vóór de aankoop van de afbeelding. Elke reproductie van de afbeelding buiten dit aangegeven aantal betekent dat de koper een vergoeding per brochure moet betalen. Deze vergoeding is meestal ongeveer 1-3 cent. Tijdschriften met een grote oplage kunnen geen royaltyvrije afbeeldingen gebruiken. In plaats daarvan moeten ze de afbeeldingen kopen met een Rights Managed-licentie of in-house fotografen inhuren Beeldbank.

Rechtenbeheerde stockfoto’s of gelicentieerde afbeeldingen: de koper moet betalen voor elke keer dat de afbeelding wordt gebruikt. Er is meestal een tijdslimiet aan hoe lang een koper de exclusieve rechten op een afbeelding heeft. Deze periode is meestal ongeveer een jaar. Dit zorgt ervoor dat de fotograaf de exclusieve rechten op de afbeelding weer kan verkopen nadat de tijdslimiet van de eerste koper is verstreken. De koper moet een rechtenbeheerde licentie kiezen als hij/zij exclusieve rechten op de afbeelding wil.

De fotograaf mag het beeld dus niet aan iemand anders verkopen als de exclusiviteitsclausule onderdeel uitmaakt van de licentieovereenkomst. Maar niet alle door rechten beheerde licenties zijn exclusief. Exclusiviteit moet doorgaans in de overeenkomst worden vastgelegd. De kosten van deze stockfoto’s zijn afhankelijk van veel factoren, zoals exclusiviteit, periode waarin ze worden gebruikt, distributie en ook de geografische locatie van gebruik. Een Rights Managed Licentie zorgt doorgaans voor een grotere oplage per afbeelding dan stockfoto’s met royaltyvrije licenties.

De redactie wordt beschouwd als een vorm van een rechtenbeheerde licentie als er geen releases zijn voor de onderwerpen. Zonder releases kunnen de afbeeldingen niet worden gebruikt in advertenties of voor het weergeven van controversiële onderwerpen. Ze kunnen alleen worden gebruikt voor nieuws en educatieve doeleinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!